Keresés
 
Orvos válaszol

Személyes elérhetőségéről az Endomedix Diagnosztikai
Központ Budapest
és a
Pannónia Magánorvosi Centrum
oldalakon tájékozódhat

Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus

Ebben a rovatban a belgyógyászat és probiotikumok témakörében várunk kérdéseket. Kérjük, hogy nőgyógyászati témájú kérdéseiket az intimflora.hu/orvos oldalon tegyék fel.


   

Legfrissebb kérdések

Összesen 1619 kérdés

5. oldal, összesen 80.

« Előző oldal | Következö oldal »

2014. 04. 26. - 20:36 ()

Tisztelt Doktornő! 29 éves vagyok nő vagyok, vastagbéltükrözés szövettani eredményem: A lamina propriában enyhe kereksejtes beszűrődés látható. Diagnózis: Colitis chronica aspecifica. A gasztroenterológusom szerint ez nem betegség (ez egy enyhe bélgyulladás) ezzel nem kell foglalkozni, nem kell gyógyszert szedni. Azonban én még sem vagyok teljesen nyugodt. A problémák novemberben kezdődtek mikor dalacint szedtem (fogorvos írta fel). (Sajnos nem szedtem mellette probiotikumot, csak később.) Utána egy héttel nagyon erős hasgörcseim voltak, hasmenésem (sárga-nyálkás). Majd a görcsök 1 hónap után elmúltak (dicetelt szedtem), de a hasmenés több hónapig megmaradt össze-vissza. Minden eredményem (széklet is) negatív volt. Márciusban 1 hónapig teljesen jól voltam, majd 3 hete ismét hasmenésem lett (nem erős), ha pedig nincs, akkor teltségérzetem van állandóan, ingerem és kellemetlen érzés a hasamban, valamint félek enni. Nagyon megijedtem, hogy miért jött vissza egy hónap után. Doktornő, ez normális? A dalacin már majd fél éve volt, még mindig ettől jön vissza? Ennyire tönkre tette a beleimet, mire számítsak még meddig jöhet vissza ez? Eddig két doboz protexint szedtem be. A szövettan diagnózisból - ha tényleg nem foglalkozok vele - kialakulhat komolyabb betegség? Nagyon köszönöm válaszát!

Kedves Kérdező!
Egy fertőző betegség, antibiotikumszedés tartósan felboríthatja a bélflóra egyensúlyát, de, ha megtörtént a tükrözés és nem talált szervi bajt, ne aggódjon. Ez a fajta colitis hosszú távon sem jár következményekkel. A bélflóra visszaállításában a probiotikumok a segítségünkre lehetnek, esetleg a Normix, ami egy mellékhatásokat nem okozó bélfertőtlenítő antibiotikum - felgyorsíthatja a javulás kedvező folyamatát.
Hasfogókat lehetőség szerint ne alkalmazzunk.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 04. 26. - 19:28 ()

Tisztelt Doktornő! Február elején megfáztam, majd a rá következő héttől ment a hasam. Antibiotikumot nem szedtem. Még kb. 6 hétig ment a hasam, hol jobban, hol kevésbé. A székletem narancssárgás színű, bűzös volt, illetve fel voltam puffadva. Végig diétáztam (főtt krumpli, reszelt alma, nyákleves, stb.) A háziorvosom gasztroenterológushoz küldött, ahol széklettenyésztésből megállapították, hogy clostridium difficile fertőzésem van (antigén és toxin egyaránt pozitív). 2 hétig szedtem szájon át Vancomycint (napi 1000mg), majd 1 hétig Supplynt (500 mg napi 3x1). Az ezt követően elvégzett székletvizsgálat negatív eredményt mutatott, azonban a hasam amióta abbahagytam a Supplyn szedését folyamatosan megy, a színe és a szaga ugyanolyan. Próbáltam szedni probiotikumot, először Protexin Florea IBS-t 1 hétig, de nem vált be, puffadtam tőle és a hasmenést sem csillapította, majd Protexin Balance-t, amitől nagyon sok savam lett, így abba kellett hagynom 1 nap után. Olvastam a fórumon a Saccharomycest tartalmazó probiotikumokról, azonban a patikában kizárólag az Enterol hasmenés elleni port tudták adni. Ezt kizárólag a székletminta leadása után próbáltam ki, mivel a betegtájékoztató szerint álnegatív eredményeket okozhat széklettenyésztésnél. Sajnos az enterol nem használ, sőt lehetséges, hogy még jobban megy tőle a hasam. Milyen megoldást javasol a doktornő? Normális, hogy negatív lelet után is megy a hasam, amennyiben igen, akkor mennyi idő, amíg a bélflóra helyreáll? Elképzelhető, hogy a lelet esetleg álnegatív és több tesztelés szükséges? Melyik probiotikum lehet megoldás számomra, illetve milyen hasfogót szedhetek, amelytől nem fog ismét kiújulni a betegség? Előfordulhat, hogy esetleg laktózérzékenység alakulhatott ki a clostridium difficile fertőzést követően, mivel a Protexin termékek tejcukrot, tejport tartalmaznak és azért megy a hasam? Válaszát előre is köszönöm: Hajnalka

Kedves Hajnalka!
Javaslom, menjen vissza a gasztroentrológusához és kérje a segítségét valamennyi jogosan felmerült kérdésével kapcsolatban, ezeket csak vizsgálatokkal lehet eldönteni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 04. 24. - 21:31 ()

Tisztelt Főorvosnő! Megszeretném kérdezni, hogy azt a kapszulát amelyiket le kell nyelni ahhoz, hogy a helikobakter baktériumot kimutassa a gyomorban nem tudom lenyelni esetleg ki lehetne önteni és ugy megprobálni ezt a fujós vizsgálatot? /Myasténia gravis miatt/ Köszönettel: Mária

Kedves Mária!
A Helicobakter kimutatására szolgáló kapszula nem bontható, azonban mérete nem nagyobb, mint az egyéb kapszulázot gyógyszerek mérete. Bő folyadékkal meg kell próbálni elfogyasztani, ha a vizsgálat indokolt.
Üdvözlettel: dr.Wacha Judit

2014. 04. 23. - 13:36 ()

Tisztelt Doktornő! Január óta puffadok és szélgörcseim, szeleim vannak. Egy kávészem nagyságú vesekő akkor ért le az uréterbe és tartózkodott ott április közepéig. Azóta robbantották és kijött, de a puffadás maradt. Több gasztroenterológus is mondta, hogy a kő okoz reflexeket, azaz időszakos emésztés leállást. Tegnap voltam altatásos vastagbél tükrözésen, szerencsére semmi olyat nem találtak, ami komoly gond lehetne, de azért szövettanra elküldtek valamit. A doktor út azt mondta, szedjek Lactiv-ot. A zárójelentésemen ez áll: Az eszközt szem ellenőrzése mellett vezetjük a híg faecessel szennyezett colonon át a coecumba, Bauchin megtartott, de a szennyezettség miatt a terminalisileumba jutni nem sikerült. A colon ascendens transversumdescendens haustarciója szabályos, elszórtan egy-egy ép hámmal fedett divetriculum. A rectum ép. Ansuban radeirlivid nodusok. biop: colon etage: kollagén colotis? Vélemény: diverticulosis colontos, nodihaemorrh. int. Kérem, segítsen ennek értelmezésében.Köszönettel: György

Kedves György!
Szövettani vizsgálatot esetleges mikroszkóposan kimutatható gyulladás tisztázása céljából vettek. A divertikulumok, amit találtak, apró kiöblösödések a bélen, ami gyulladással, hasi fájdalommal járhat. Arra kell törekedni, hogy a széklet ne legyen kemény, ne tartalmazzon olyan rostokat, magvakat, ami ezekbe a kitüremkedésekbe beleszorulhat és gyulladást válthat ki.Bő folyadék és sok mozgás még segíthet a problémán
Üdvözlettel:dr.Wacha Judit

2014. 04. 23. - 11:28 ()

Tisztelt Főorvos Asszony! Apósomnak megállapították, hogy a kórházi kezelés során beadott antibiotikum mellékhatásaként clostridium difficile fertőzés alakult ki. Kórházi kezelés alatt áll most is, a kapott gyógyszeres kezelés mellé Ön melyik probiotikumot javasolja Számára, amennyiben persze segíti a gyógyulását, javulását. Köszönettel, B. Dóra

Kedves Dóra!
Az antibiotikum okozta hasmenések kiegészítő kezelésében a klinikai vizsgálatok alapján a Saccharomyces Boullarddi-t tartalmazó készítményekkel van a legtöbb kedvező tapasztalat.
A készítmény használatáról azonban konzultáljanak a beteg kezelőorvosával.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 04. 22. - 16:17 ()

Kedves Doktornő! Olyan problémával fordulok Önhöz, hogy amint el kell mennem itthonról, mindegy hogy hová, az az érzés lesz úrrá rajtam, hogy wc-re kell mennem nagy dologra, legtöbbször ez be is jön, ha itthon vagyok és csinálom a napi dolgaimat, semmi probléma nincs. legtöbbször a székletem zöldes árnyalatú, nagyon ritkán kemyény, inkább krémes állagú. reggel 2szer megyek el, majd megérkezem a munkahelyemre ahol általában mégegyszer vagy 2szer, egy boltban dolgozok és elég kínos mikor rámjön, mert nem hagyhatom a vevőt ott. mitől lehet ez? milyen orvoshoz forduljak? úgy érzem egyre rosszabb ez az állapot és sehova nem nagyon szeretek menni emiatt! köszönöm válaszát! Dominik

Kedves Dominik!
Ilyen jellegű hasmenést a szorongás, feszültség, a megfelelni akarás kiválthat.
Két dolgot tehet: egy gasztroenterológussal megnézeti magát kizárandóan, hogy valóban van-e valamilyen szervi vagy működésbeli probléma a bélben, ezt követően pedig fel kell keresni egy ezzel foglalkozó pszichológust, aki megtanítja Önt ( és a szervezetét!) arra, hogy hogyan kell az ilyen problémákat kezelni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 04. 21. - 19:58 ()

Kedves Doktornő! 20 éves lányomnál kiderült, hogy laktóz érzékeny, majd volt egy bélfertőzése és ezek után tejfehérje érzékenységet is kimutattak nála. Papaya tablettát és bélflóra készítmény szedését javasolták neki. Az interneten sokféle terméket találtam Ön szerint melyik lenne a leghatásosabb a lányom részére. Segítségét előre is köszönöm. Egy édesanya.

Kedves Kérdező!
Laktózintolerancia esetén a laktózmentes étrend mellett egy enzimet, a lactase készítményeket alkalmazzuk, mely 2 dl tej emésztásáhez elégséges.
Tejfehérje intolerancia esetén legalább 3 hónapos szüneteltetés után lehet a tejtermékkel újra próbálkozni. Ha allergia van a tejfehérjére, akkor az teljesen kihagyandó az étrendből. Calcium pótlására azonban oda kell figyelni. Probiotikumokkal a bélflóra helyreállítását segíthetik.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 04. 17. - 12:07 ()

Tisztelt doktornő!Szeretném öntől megkérdezni hogy mi okozhatja hogy száraz tapadós a szám belülről, ég a torkom,nyelvem szám széle kivülről.Én egy 55 éves nő vagyok akit epehólyaggal operáltak 2 éve.Ezt csak azért írtam mert azóta vannak ezek a tünetek.Köszönettel Edit!

Kedves Edit!
Cukorbetegség,egyes gyógyszerek,pl. savgátlók, a csökkent váladéktermeléssel járó un. Sicca szindroma okozhat többek között szájszárazságot. Azon is el kell ondolkodni, hogy fogyaszt-e kellő mennyiségű folyadékot (2-2,5 liter/nap)?
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 04. 17. - 09:45 ()

Tisztelt Doktornő! 6 hete estem át nissen rosetti re-fundoplikatio cruroplasztikán. Már a műtét másnapján sajnos rosszul lettem hirtelen levert a viz melegség fogott el és 130 körüli pulzusom volt. Akkor az ügyeletes orvos ekg-t csinált és kaptam is nyelv alá 2 puff sprayt. Utána jobban lettem, bár a közérzetem nem volt jó és állandó hasmenéssel is küszködtem,de hazaengedtek. Itthon sem voltam továbbra sem jól, de a sebész orvos szerint sebészileg rendbetalált. Uh-ot csinált és kizárta a szövödmény lehetőségét. Azóta állandó hányingerrel öklendezéssel küszködök, puffadt gyomor, kurtyog morog emésztetlen nyálkás napi 6 széklet, böfögés és görcsös szúró jobb felhasi fájdalmakkal, ami a hátba is kisugárzik és sokszor kitapintható puffadt gondolom béllel. Azóta járom az utam magánúton belgyógyászhoz, de igazából még nem lehet tudni mi okozza. Sokszor annyira rosszul vagyok görcsölök,hogy ügyelet és háziorvoshoz kell mennem, mert megkaptam,hogy nincs lehetőség kórházba befeküdni kivizsgálásra. Akkor kinek van? Nagyon gyenge, erőtlen vagyok az evés fokozza a tüneteket,ha eszem 1 órán belül már át is megy az étel, de anélkül is fennáll a problémám. 4 éve mütöttek meg először rekeszsérvre és refluxra, amit nem kellett volna. Majd ezután kivették az ép epehólyagot is mert a jobb felhasi panaszaim megmaradtak. Igy jártam az utam a mai napig is egyik orvostól a másikig. Nem igazolódott egyik probléma sem,de felvetette a gyanút a oddi s.görcsére, és ibs-re is. Mivel senki érdemben nem foglalkozik teljes mértékben a probléma megoldására csak a találgatás pedig mindezt már magánúton végezvén, teljesen tanácstalan vagyok. 6 hét óta fogytam 6,5kilót is. Eddig volt nagylabor ami érdemben nagy eltérést nem mutatott. Glükóz, tejcukorterhelésem, székletviszgálat kizárta a clostr.toxin AB-t. Jövő héten lesz laktulóz terhelésem,ha addig kibirom. Már pszihésen is nagyon megvisel a dolog hiszen itt vagyok 40 évesen munkaképes fiatal családanya és a problémáim a mai napig fennállnak. A mostani mütét sem szüntette meg a panaszaim, igy nem tudom mit kéne még kivizsgálni? Nagyon szépen kérem a tanácsát. Üdvözlettel: Anyuka

Kedves Anyuka!
A gyomor-bélrendszer működészavarai esetén, amilyen a reflux, IBS. epe működési zavar, Oddi sphincter dyskinesis,gyakran tapasztaljuk, hogy egy sikeresen elvégzett műtét után is rosszabbodhatnak a panaszok. Ennek az az oka, hogy éveken keresztül megszokott egy állapotot, és most másfajta tünetek jelentkeznek, amiket sokkal nehezebb megszokni.
Ez nem jelenti azt, hogy el is kell fogadni, csak tudni kell, hogy ez nem feltétlenül sebészi hiba.
Tovább kellene vizsgálni, aminek valóban része a laktulózterhelés, kellene emellett egy keményítőterhelés. az Oddi sphincter működését HIDA nevű izotópvizsgálattal, vagy MRCP-vel lehetne tisztázni.
A hasmenés miatt ki kellene zárni, hogy nincs-e valamilyen gyulladásos bélbetegsége, ami véletlenszerű összefüggésben van a műtétével. Mindezekben gasztroenterológián a segítségére tudnak lenni. Ezeket a vizsgálatokat ambulánsan végezzüknem kell miattuk kórházba feküdni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 04. 16. - 17:44 ()

Tisztelt Doktornő az a kérdésem lenne,hogy milyen probiotikumot javasol öt heti hányás és hasmenés után cerukál ésklion tableták után köszönöm a válaszát

Kedves Kérdező!
Ha hányása megszűnt, a Cerucalt érdemes elhagyni, mert az is okozhat hasmenést. Tisztázni kellene a panaszok okát. Ha csak egy vírusfeertőzés volt és nincs szervi betegsége, valamelyik kombinált probiotikum (pl.Protexin Balance) használatát ajánlom.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 04. 15. - 16:53 ()

Tisztelt Doktornő! Férjemnek már 3. napja erős hasmenése, vízszerű széklete van. Első nap nagyon lázas is volt, 39 fölött, de rendeződött. Már 2. napja láztalan. A háziorvos Normolyt és Enterol 250mg kemény kapszulát javasolt. Mellette diéta. " napja csak folyadékot ivott. de nem sokat kb. 1 litert. Már jobban érzi magát, de nagyon gyenge. Kérdésem. szedhet-e probiotikumot és melyiket, Székletfogókat nem szabad, mert a vírusnak ki kell ürülni. mondta a kezelőorvos. Kb. másfél óránként jár wcére. Mit ajánlana Ön? Gyógyteákat vagy homeopatikus szereket. A folyadékot kortyolgatva issza. Várom válaszát. Köszönettel: Vörösné

Kedves Vörösné!
Erős hasmenés esetén bőven (napi 2-4liter!) kell folyadékot pótolni, nem csak teát és nem csak vizet. Mindenképpen pótolandó a só, melyet a Normolyt mellett nem zsíros levesekkel is be lehet vinni a szervezetbe. Ne éhezzen, fogyasszon párolt zöldségeket, rizst, burgonyát. A "gyógyteák" is ingerelhetik a nyálkahártyát. Az Enterol mellett kombinált probiotikumokat is érdemes használni.
Üdvözlettel:Dr. Wacha Judit

2014. 04. 14. - 23:21 ()

Tisztelt Doktornő! Crohn beteg vagyok.Melyik probiotikum szedését javasolná?Válaszát köszönöm.

Kedves Kérdező!
Crohn betegségben egyértelműen bizonyított előnyt a probiotikumok szedésével nem írtak le. Ez természatesen nem zárja ki azt, hogy valamelyik biztonságos, több törzset tartalmazó készítményt megpróbálja. Érdemes kezelőorvosával konzultálnia.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Adataink

VitaminKosár Kft

1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
Adószám: 12359356-2-13
Telefon: +36 (1) 209-1084.
Fax: +36 (1) 209-5772.

Keresztnevem:

E-mail címem:

 

(c) 2004 – 2014. VitaminKosár Kft.
Üzletszabályzat   |   Felhasználási feltételek   |   Kapcsolat   |   Impresszum

e3 webdesign gyümölcstárhely