Keresés
 
Orvos válaszol

Személyes elérhetőségéről az Endomedix Diagnosztikai
Központ Budapest
és a
Pannónia Magánorvosi Centrum
oldalakon tájékozódhat

Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus


   

Legfrissebb kérdések

Összesen 1666 kérdés

5. oldal, összesen 82.

« Előző oldal | Következö oldal »

2014. 06. 17. - 10:07 ()

Tisztelt Doktornő! Mennyi időnek kell eltelni két Smecta szuszpenzió bevétele között? A gondot az okozza, hogy az egyéb gyógyszerek bevétele és háromszori nagyon diétás étkezés között hogy lehet négy Smectát elhelyezni? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel János

Kedves János!
A Smecta alkalmazásánál felnőttek esetén napi 3x-i adagolás a javaslat, nem kell 4x használni, és semmiképpen nem tartósan adagolni. Ha néhány nap alatt nincs tüneti javulás, keresse fel gasztroenterológusát és beszélje meg vele a további teendőket.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 06. 15. - 19:18 ()

Tisztelt Főorvosasszony. A fiamat elvittem 3D ultrahangra Dr. Mádi Szabó Lászlóhoz, mert folyamatosan ment a hasa, a háziorvos nem csinált semmit. A dr. nem talált semmi különöset, azt mondta valószínű valami vírust szedett össze. A köldök alatt egy 25 mm-es konglomeratum, ami vékonybélkacsoknak felel meg. A colon végig szabályosan, nagy hullámokkal haustralt. A köldök alatt látott, esetleg serosus adhaesionak megfeelő képlet a hasmenésekkel gócos enteritisre gyanús lehet, ezért Normix kúrát javasolt. Néhány hét múlva kontrol azt mondta. A hasmenés napról napra javult, de amikor ment a hasa a gyermekemnek nagyon le volt tapadva az arcüregébe a váladék, mert jártunk arcüreg mosásra is. A széklet rendeződött és a orrváladék is megszünt. Májusban visszajött az orrváladék ami nehezen jön le érzi, hogy lecsúszik a torkán és előjött a hasmenés is. Június 3-án visszamentünk ismét a dr-úrhoz kontrollra. Ez volt A nyelőcső alsó vége szabályos zárt, szabályosan konfiguráűlt, de zsákszerű gyomorban és a duodenumban habos musosus bennék. A vékonybelek minden régióban kissé izgatottabbak, ugyancsak hurutos bennéket tartalmaznak. A hugyhólyag felett az urachus lefutsának megfeleően a korábban látott képlet változatlan. Igy allergológiai-immunológiai feltárás segít ezt kaptuk. Allergia vizsgálaton kb. 5éve voltunk vérből de semmit nem állapítottak meg, 2 hete pedig a karján végezték el, az is negatív lett. NEM lehet ibs. Azt szeretném még kérdezni mivel ilyen makacs ez a hasmenés és télen sokat beteg a köhögésével, adhatom- e nek a bio-kultot, hogy erősödjön az emésztőrendszere, hogy nem legyen beteg és allergiás, ha az. Vagy melyik probiotikumot szedheti folyamatosan. Vagy hová vigyem el kivizsgálásra. Köszönettel Rita

Kedves Rita!
A Bio-kult szedésével javíthatnak az immunrendszer állapotán.
Emellett érdemes néhány funkcionális gastroenterológiai vizsgálatot is elvégeztetni a hasmenés miatt ( dysbakteiosis? enzimhiány?)
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 06. 12. - 23:06 ()

szeretném megkérdezni, hogy a Domperidon tablettát meddig lehet szedni folyamatosan? Köszönettel Hanga

Kedves Hanga!
A Domperidon korlátlan ideig szedhető. A gyomor mozgását, kiürülését segíti.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 06. 11. - 11:44 ()

Jonapot Kívánok.32 Éves nő vagyok.Azt szeretném megtudni,hogy mitől lehet az,hogy vesse körül két oldalrol szuro fájdalmat érzek meg a hasam alja. Egy hete múlot el a menstruáciom ilyen még nem volt.

Kedves Kérdező!
KIsmedencei gyulladás,petefészek, vagy hólyaghurut, vastagbélprobléma okozhat ilyen panaszokat, elsső lépésben keresse fel nőgyógyászát.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 06. 09. - 10:07 ()

tisztelt doktornő! néhány hete tűnt fel, h vmi nincs rendben a gyomrommal. 37 éves vagyok, és amióta számon tartom, 63 kiló körül. enni ugyan -részben- tudatosan sem eszem sokat, és akkor sem kenyeret-kenyérrel (azt maglisztekből sütök magamnak, amúgy inkább fehérje túlsúllyal válogatok (sok tojás, hal, szárított hús, sajtok..), és inkább nyers zöldséget/gyümölcsöt (sav.káposztát pl. naponta), meg olyasmiket amik biológiailag "értékesebbek" talán..), folyadékot is próbálok eleget inni, bár napi 2.5 liter magasságába jellemzően nem sikerül eljutni, ill. mindig is sportoltam (hosszú évekig napi 30+ km bicikli, vagy újabban 15-20km gyaloglás, falmászás, egyéb..). kvt ezt megelőzően viszont elég sokat ittam (3-4), bár azóta teljesen elhagytam, ahogyan az alkoholt is, amiből amúgy szinte kizárólag söröket, bár azokból nem ritkán 1+ litert is, és ezek sokszor kifejezetten erős "tételek", 10% feletti alkohollal, csomó féle komlóval, extrém módon hordózva/érlelve (ez egyébként nem úgy értendő, h 1 liter ilyen erőset, hanem, h ezek a felülreprezentáltak). de pl. voltak hónapok is idén, amikor egyáltalán nem ittam. az utóbbi pár hétben ráadásul (mert ez amúgy nem jellemző..) a kv mellé szénsavas vizet sikerült mindig töltenem, amit (a sav.kaposztával együtt) szintén elhagytam a túl sok gyomorsavra gondolva. (bár nem szak-)orvosi javaslatra pár napja szedem a protexin balance-ot, azóta viszont többet kell egyek, mert sokkal hamarabb érzem úgy, mintha megint üres lenne a gyomrom (sokat korog..), és ez van, h fel is ébreszt, amit maximum az alkohol(bomlás) szokott kiváltani nálam. most olvastam csak el a betegtájékoztatóját, és ott külön kitérnek rá, gyomorfekély esetén csak orvosi tanácsra szabad, és 1 héten belül ugyan megyek gasztroenterológushoz, de hát nem lepődnék meg, ha vmi ilyesmi (nyombél?)fekély lenne a vége.. ön szerint van értelme ilyen körülmények közt tovább szedjem? válaszát előre is köszönöm.

Kedves Kérdező!
A kivizsgálás ki fogja deríteni, hogy milyen gyomor-bélbetegség, vagy emésztési probléma okozza a panaszait, a probiotikum további szedését a kivizsgálás utánra javaslom.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 06. 08. - 13:05 ()

Tisztelt Doktornő! Egy hetes léböjtöt tartok, (híg gyümölcs és zöldségpürékkel, gyógyteával, tisztított vízzel, gyümölcs és zöldséglevekkel) melyet egy csésze szennatea elfogyasztásával indítottam, és beöntéssel egészítettem ki. Érdeklődni szeretnék, ebben az esetben hogy kellene szednem a probiotikumot? Mit ajánl nekem ilyen esetre? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Kérdező!
Mindenek előtt a hasonló méregtelenítő kúrák súlyos veszélyire szeretném felhívni minden kedves olvasónk figyelmét.
Néhány évvel ezelőtt a média sokat foglalkozott azzal, hogy híres színészünket, Bujtor Imrét is egy hasonló kezelés következményei miatt veszítettük el.
1. Ha hosszabb időszakon át csak zöldségleveket fogyasztunk, azok lúgosítanak, a lúgos közegben a baktériumok könnyen elszaporodnak, szeptikus állapot alakulhat ki, emellett a szervezet sav-bázis egyensúlya is felborulhat.
2. A bél nyálkahártyája a táplálékkal a bélbe kerülő rostokból készülő rövid szénláncú zsírsavakból nyeri a működéséhez szükséges energiát. Ha a belet nem tápláljuk, a nyálkahártya súlyosan károsodik, áteresztővé válik és különböző fertőzések jöhetnek létre, melyek valamennyi szervünket érinthetik.
3. A huzamosabb ideig tartó, ismételt hashajtás, beöntés során nem csak a káros anyagok távoznak a szervezetünkből, hanem rengeteg vitamint, ásványi anyagot is elveszitünk és a hasznos bélflóra is a beavatkozásunk áldozatává válik.
4. Tovább rontunk a helyzeten a tisztított víz fogyasztásával, amikor az elveszített ásványi anyagok pótlására az esélyt sem adjuk meg.
Igy a sav-bázis egyensúlyzavar mellett az elektrolitháztartásunk is súlyosan károsodik.
A fentiek mellett egyetlen olyan probiotikumot sem tudok ajánlani, ami mindezeket a károkat helyrehozhatná.

A hasonló, napjainkban divatos beavatkozások - a vélt jótétemény reményében is - ellenőrizetlenül nagyon súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Ha nincs különösebb ok rá, inkább előzzük meg a bajokat és kerüljük az ilyen tevékenységeket.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 06. 06. - 12:22 ()

Tisztelt Doktornő! Nyelvem fehér lepedékes. Felszínéről egy részét lehet csak letörölni, maga a bevonat rajta marad. Főleg a középső és hátsó részén vastagabb, ahol kis hólyagócskák is látszanak. Nem fáj, de szárazságérzetet és "tüskés" érzetet ad. Vérsüllyedésem magasabb, a többi laboreredményem és a hasi ultrahang is jó. Fogászaton nem látták kórosnak. Candida elleni gyógyszer szedtem rá, de nem használt. Háziorvosom emésztési problémának gondolja, protexin szedése megoldást jelenthet?

Kedves Kérdező!
Emésztési zavar, de a száj "túlfertőtlenítése" is állhat a háttérben. A szájban is van egy normál flóra, amit ha rendszeresen kipusztítunk, nem tud védekezni. A rendszeres fogmosáson kívül egyéb szájfertőtlenítőt ne használjon, próbálja meg a probiotikum szedését, ha ezután is maradnak panaszok, kérjen egy részletes emésztőszervi kivizsgálást.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2014. 06. 03. - 20:07 ()

tisztelt doktornö , kb 2hete 2-3 mm felmarodásta torkomban 1cm rekesz izomsérvet, és a gyomromban tobb vonalban pont szerúfelmarodásokat, táltak emulzol,irtak felelsö héten 2x1 utána 1x1.elég sok gyogyszert szedektöbbek között controlokoa panaszaim már 1.5 éve kezdöttek de ritkán jelentkeztek most viszont állandosultak muszáj még valami savkötött beszedni mert az emuzol nem elég mit szabad ezt sajnos nem tudom, legyen szives segiteni i. köszönöm csanádiné erzsi

Kedves Ercsi!
Az Emozul és a Controloc teljesen hasonló hatású szer, ezeket értelmetlen együtt szedni. Válassza az Ön számára hatásosabbat és esetleg a gyomor ürülését fokozó ún. prokinetikus gyógyszerrel, vagy alkalmanként mellé szedett bevonószerrel ( Gaviscion, Maalox) ki lehet egészíteni a kezelést.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Adataink

VitaminKosár Kft

1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
Adószám: 12359356-2-13
Telefon: +36 (1) 209-1084.
Fax: +36 (1) 209-5772.

Keresztnevem:

E-mail címem:

 

(c) 2004 – 2014. VitaminKosár Kft.
Üzletszabályzat   |   Felhasználási feltételek   |   Kapcsolat   |   Impresszum

e3 webdesign gyümölcstárhely