Keresés
 
Orvos válaszol

Személyes elérhetőségéről az Endomedix Diagnosztikai
Központ Budapest
és a
Pannónia Magánorvosi Centrum
oldalakon tájékozódhat

Dr. Wacha Judit klinikai főorvos, belgyógyász-gasztroenterológus

Ebben a rovatban a belgyógyászat és probiotikumok témakörében várunk kérdéseket. Kérjük, hogy nőgyógyászati témájú kérdéseiket az intimflora.hu/orvos oldalon tegyék fel.


   

Legfrissebb kérdések

Összesen 1628 kérdés

38. oldal, összesen 80.

« Előző oldal | Következö oldal »

2012. 06. 25. - 14:08 ()

Tisztelt Doktornő! Allergiás bőgyulladásom miatt gondolkozom a sokat hirdetett béltisztító-méregtelenítő tablettákon. Mi a véleménye: -valóban vannak lerakódások a bélfalon amit ezek letisztitanak /sosem voltam szorulásos/-és ezzel méregtelenitenek? -érdemes lenne kipróbálni vagy nem sok értelme van? Köszönettel Zoltán.

Kedves Zoltán!
Én személy szerint nem vagyok híve a béltisztító kúráknak. A hashajtással sok hasznos anyagot is elveszítünk a szervezetünkből. A bélflóra probiotikumokkal történő erősítése viszont javíthat az allergiás tüneteken.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 06. 24. - 17:05 ()

Tisztelt Doktornő! Két kérdéssel zavarnám. Az egyik a Protexin nevű probiotikummal kapcsolatos. Szeretném megkérdezni, hogy melyik típusát érdemes venni, ha kullancs csípés után 5 napos infúzió (széles körű), intramuscularis injekció (Rocephin) és jelenleg kezdett 5 napos Suprax kezelés alatt állok. Illetve meddig érdemes fogyasztani és mekkora mennyiségben? Jelenleg még Hobiotot szedek, de olvastam, hogy a Protexin nagyon jó, ezért szeretném kipróbálni, amint a Hobiot elfogyott. A másik kérdés az utolsó intramuscularis injekcióval kapcsolatos lenne. Az első néggyel nem volt gond (két-két oldalt), érzem a beadás helyét, de nem színeződött el a bőröm, viszont az utolsó (fenékbe, csípőbe) injekció beadása óta a szúrás körül elszíneződött (szürkés, feketés, mint mikor megüti az ember a bőrét és "bevérzik") a bőröm és inkább égő fájdalmat érzek. Szeretném megkérdezni, hogy ez idővel megszűnik majd (próbálom hűteni kenőccsel, vizes kendős borogatással), esetleg érdemes megmutatni orvosnak? Köszönettel és tisztelettel, Ani

Kedves Ani!
Antibiotikum szedés esetén a bélflóra is károsodik, érdemesebb a kombinált készítmények használata, jelen esetben a Protexin termékek közül a Balance-t ajánlom.
Másodok kérdésére válaszolva a leírás alapján lehet, hogy az injekció kis érsérülést, bőr alatti bevérzést okozott. Ez vörös-lila-zöld-sárga színátmeneteket követően felszívódik, ezzel nincs teendő. Ha a szúrás helye meleg, duzzadt, lüktet, akkor kell csak orvoshoz fordulni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 06. 21. - 20:37 ()

Kedves Doktornő, a kérdésem az lenne, hogy tejérzékeny gyermek is szedheti a Protexin restort? Köszönettel: Éva

Kedves Éva!
A Protexin Restore fruktooligoszacharidot tartalmaz, így nyugodtan használhatják
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 06. 20. - 13:56 ()

Kedves Doktornő. Azzal a próblémával fordulok önhőz,hogy felkerestem a háziorvosomat hasmenés miatt. Elküldőtt széklet tenyésztésre és 2012.05.08-án megjött az eredmény: Clostridium difficile antigén pozitív. A/B toxin pozitív. Salmonella,E.colli, Shigella nem tenyészett ki. Gyógyszeres th: Klion 250 mg 2x2 tabletta. 2012.06.05 új széklet minta eredmény: Clostridium difficile anitgén és A/B negatív. 2012.06.12 széklet minta eredmény: Clostridium difficile anitgén pozitív,A/B toxin negatív. 2012.06.14 széklet minta eredmény: Clostridium difficile anitgén pozitív,A/B toxin negatív. Clostridium difficile nem tenyészett ki. Kaptam Klion 250 mg 2x2 tabletta. Mivel egészségügyben dolgozóm az Alkalmassági orvos nem enged addig dolgozni még 3 negatív eredmény nem lesz. Megszeretném kérdeni,hogy mi még a teendőm,mivel tudnék javítani az állapoton vagy van rá megfelelő gyógyszer? Probiotikumot is szedtem Lactív kapszulát. Vagy mi állhat ennek az egésznek a háterében? Kifogok belőle gyógyulni? Hova tudnék még forduni a problémával? Lenne még egy kérdésem kedves doktornő. Alkalmassági orvos kérdezte,hogy van -e Laktóz érzékenységem igen van mondtam neki így sem tej és tejtermékeket nem fogyaszthatók, és gyógyszerben sem lehet, de kérdeztem ha Lactase tabletát ha szedném minden nap egyet akkor fogyaszthatnák -e tejtermékeket és ő azt mondza,hogy nem, olyan mintha a hátam mögé dobnám a lactase tabletát. Akkor most nem is érdemes megpróbálnom a Lactase tabletát? A PPI-gyógyszerek vagy a H2-receptor blokkolók enyhítík jobban a sav tüneteket. Régebben szedtem Ulceran 300 mg tabletát 2x1. Nekem időnként sok a savam lehet ,hogy elég lenne csak a blokkoló gyógyszer? Gyomortükrözésem volt egy párszor de negatív eredmény szerencsére. Fertőzés egyszer sem igazolodott. Doktornő elnézést a sok kérdésért de jobb tisztába lenni a dolgokal. Köszönöm szépen a segítségét és válaszait!

Kedves Érdeklődő!
A Clostridium difficile egy elég makacs kórokozó, toxinjával károsítja a belet és nehezen szűnő hasmenést okoz. Kezelésében a Klion, ennek eredménytelensége esetén a Vancomycin kezelés jön szóba (utóbbi csak kórházi forgalomban elérhető). Probiotikumok együttes használata gyorsíthatja a felgyógyulást.
Savgátlásra a PPI hatékonyabb, mint a H2 blokkolók
A tejcukor intolerancia a tejcukrot bontó enzim a lactase elégtelenségével függ össze, enzimpótlással javíthatók a tünetek. 1 rágótabletta 2dl tej emésztését oldja meg.
Csak akkor kell a Lactase tablettát használni, amikor valamilyen tejcukrot tartalmazó étel (nemcsak tejtermék! egyes felvágottak, édességek, instant ételek, gyógyszerek stb is tartalamaz vivőanyagként tejcukrot!) kerül a szervezetébe és aktuálisan meg kell azt emészteni. Rendszeres szedése értelmetlen.
Célszerű laktózmentes tejtermékek(szójatej, kókusztej, rizstej...) használata.
Hasmenéses időszakban a tejtermékek laktózintoleranciától függetlenül is hasmenést provokálhatnak.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 06. 20. - 12:14 ()

Kedves Doktornő! Három évvel ezelőtt jobb alhasi fájdalmam /lokalizált égő-szúró jjellegű-változó intenzitással-főleg megfázások idején erősödik fel-urológiai fájdalmakkal társúlva/ miatt SPECT vizsgálaton estem át. Diagnózis: crohn betegség. Azóta PENTASA 500mg tablettát szedek 2x2-t naponta. A tablettának semmi /jó/ hatását nem érzem-viszont nagyon fényérzékeny lettem /fáj az arcbőröm napsütéskor kocsiablakon át is/-elvékonyodott -piros lett a tenyerem bőre-fájnak és lilák az ujjbegyeim-borotválkozáskor könnyen megvágom magam-pontszerű bőrvérzéseim lettek-időnként felhasi-gyomortáji fájdalmaim vannak. KÉRDÉSEM: -meddig szedhető a PENTASA -lehetnek-e a fenntiek mellékhatások -mennyire lehet pontos a SPECT szerinti diagnózis -mivel a gyógyszerre nem érzek jó reagálást-és a fájdalom lokális-a terminális ileumban-égő-szúró jellegű-nem lehetséges-e hogy tumor okozza. Véreredményeim jók /a ferr.viszont háromszorosa a határértéknek/ Köszönöm a választ!

Kedves Kérdező!
A gyulladásos bélbetegek életfogytig szedhetik és szedik a Pentasát, vagy az ennek megfelelő egyéb készítményeket.
A gyógyszer mellékhatásai között a napérzékenység valóban szerepel. Az egyéb bőrtünetekkel kapcsolatban érdemes kezelőorvosával konzultálnia.
A tumorok "sajnos" nem szúrnak, fájnak, ha így lenne hamarabb észre tudnánk venni őket, de, ha panaszos maradt a kezelés mellett is, szintén azt javaslom, hogy beszéljen kezelőorvosával a kezelés módosítása, kiegészítése ügyében, esetleg egy vékonybél CT-vel tisztázható, nem progrediált-e a betegsége, nem alakult-e ki szűkület, vagy sipoly, ami a panaszokért felelős.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 06. 20. - 12:07 ()

Kedves Doktornő! 20 hónapja kezdődött a kálváriám (pajzsmirigy gyulladásom volt, amit nem vettek észre) . Lázas voltam, gyenge voltam, ment a hasam mint a víz, izom és test fájásom volt, ezerrel ment a szívem, remegéseim voltak, farkas éhség, hányinger (állandó), gyomorfájás, hasfájás. A házi orvosom erre adott Normixot, amitől még rosszabbul lettem, lesápadtam, gyomorgörcsöm lett, lila volt a szám olyan volt mintha a gyomromat - beleimet tőrrel döfködték volna és még erősebb reszketésem lett tőle. Amikor mondtam, hogy ettől rosszabul vagyok, augmentint írt ki és Normafloré-t írt ki, de a Normaflortól még jobban ment a hasam és jobban is fájt a hasam+a gyomrom. Nem javult az állapotom, sőt, de ezek után a körzeti orvosom nem csinált velem semmit. Majd a végén magán úton jutottam el gasztroenterológushoz. Ő megtükrözött szinte azonnal, mivel addigra 16 kg-ot fogytam csekély 2 hónap alatt, és ilyen "ú alakban közlekedtem, szanaszét volt repedezve a szám sarka is , valamint gyulladásos értékeim kicsit túl mutattak az elfogadható értékeken, és vashiányom is volt, bár nem súlyosés állandó volt a nyákos székletem, ami addigra már véres is volt egy kissé (mármint a nyák). Gyomortükrözés: bulb. és a postbulb. duodenum erősen gyulladt és sok savat látott, egyebekben fent nem volt eltérés. Szövetminta ism. eredetű gyulladást mutatott. Colonoscopia: (végig tudott menni kábításban, egészen a vékonybél utolsó 15-20 cm-ig, szóval végig, amíg csak lehetséges ezzel a vizsgálattal.) Látványra semmi, csak egy picit vizenyős volt, de se gyulladás, se pirosság, se semmi más nem látszott. Szövettan: közepesen súlyos,idült, vizenyősen fellazult, gyulladásos szerkezetű szövet volt. A dokim erre azt mondta, hogy vírus után szokott ilyen képet mutatni a szövettan, semmi többről nincs szó. Vérből is nézett lisztérzékenységet: negatív lett. Ekkor írt fel Emozult. De ettől csak még jobban égtek-fájtak a beleim. Ezen kívül még csinált széklettenyésztést: baktérium, gomba, parazita :NEGATÍV lett ez is. Hasi UH: negatív. Minden maradt úgy mint gasztroorvos előtt, hányinger, gyomor, hasi fájdalom, has menés,nyákos széklet, görcsölések , égő fájdalom az egész hasban. A gasztroorvosom közölte ezen vizsgálatok után, hogy nem tudja miért fájnak a beleim, hasam. Teltek a hónapok, suliba egyáltalán nem tudtam menni, kimaradtam, annyira rossz volt az állapotom. Közben szedtem: Esomeprazolt, Nexiumot, Contorlocot, Gelbrát, Acilesolt, Nolpasát, és társait, de semmit nem javított a dolgon, csak durva gyomorgörcseim lettek, meg mellkas fájdalmaim. Tüneteim mai napig fent állnak, sőt vagy 2 hónapja komolyodtak, mert eddig éjszaka azért elvoltam, úgy ahogy, de mostmár éjszaka 10-ből 8x végig kinlódok: ugyanis, erős hasi fájdalmaim vannak, hányingerrel, vérnyomásom alacsony lesz, kiver a hidegveríték, reszketek, lüktet a hasam-gyomrom, forró és ég az egész, sokszor késszúrás érzésem van és a pulzusom is erős-gyors lesz. Sokszor annyira fáj a hasam, hogy az ájulás környékez és alig bírok uralkodni magamon. Bizonyos dogokat megfigyeltem ennyi idő alatt: 1. Ha tekűjeset iszom-eszem fáj a hasam, hányingerem rosszabb, bél és gyomor korgás-marás-forróság fokozódik, hasmenés-görcsök vesznek elő még jobban. 5 nap kell kb. mire jobb lesz. 2. éjszaka 2 hónapja megébredek hasi fájdalmakra, hányingerrel. 3. Menzesznél nagyon durva hasi fájdalmak, nem bírok talpra állni se szinte. 4. Meleg vízbe ülök, amely csak derékig ér, lüktetni kezd az egész hasam, forró lesz, mely nem elviselhető szintű, hányingerem lesz, és fáj mégjobban a hasam, ugyanez, ha kimegyek a napra (sima boltba menés ) ha a nappal szembe megyek borzalmasan égni kezd a hasam, lüktet, hányinger,és rövid időn belül nem bírom ezt elviselni. Vagy este ha csak egy kis vékonyka pléddel takarózom be akkor is arra ébredek, hogy ha felmelegszik a hasam éjszaka is ugyanígy rámjön a haslüktetős, égős, hányingeres rosszullét. Tehát a meleget nagyon nem viseli a hasam. Ha a hűtött házban vagyok akkor is reggel is hasfájásra ébredek, csak jóval enyhébb, mint amikor meleg éri, hányinger is van. Mozgásra ezek a hasi fájdalmak fokozódnak, elég komolyan., Akkor a "jobb" ha nyugton vagyok, vízszintesen fekszem, háton. Rajtam a gasztroorvos más vizsgálatot nem csinált, pedig sokszor vissza mentem nemegyszer családtaggal együtt. Vékonybél vizsgálatot (ct vagy röntgen), azon a címen nem csinált, hogy "ha máshol nem talált semmit ott se lesz". Amit még megtett még 1x gyomortükrözött, 1 évvel az első után: eredmény: eltűnt a nyombél gyulladásom. De minden panaszom megmaradt, sőt els e múlt és most 2 hónapja romlott. Vashiányom még mindig van, de nem komoly, de mielőtt ez lett volna soha nem volt, gond a vérképemmel. Most meg állandó a vashiány valamilyen mértékben, picit emelkedett a CRP : de csak 1-2 értékkel (számmal), nem többel. Állandóan gyenge is vagyok és nagyon fáradt, visszatérő jelenség nálam a szájberepedés, fogíny gyulladás, és 5 napja a sürgősségin voltam mivel nagyon nyilajlott a szívem, EKG: labor szerint: közepes szintű kálium hiány. illetve az urea: 2,70 volt. Más eltérés nem volt. Hasmenésem is megmaradt,ami akár napi 6-7 is lehet és nagyon híg. HA PEDIG VISZONYLAG NORMÁLIS, NAGYON NYÁKOS, DE VÉR NINCS. Ja, még annyi, hogy kb. 4 hónapja, nagyon véres lett a székletem és nagyon fájt a wc-zés, eredmény tükrözéssel: 10cm hosszú Akut ani fissura. Ne haragudjon a regényért, de nagyon kétségbe vagyok esve, és nem tetszik, hogy most már éjszakám sincs. Ha csak simán ülök is érzem a beleimet, meg hogy kellemetlenül melegek úgymond, és hányingerem is borzalmas. Mi lehet ez? Nagyon aggódik a családom is, mert azóta egyébként alig tudok hízni is: 55 voltam a történet előtt és arról fogytam 16 kg-ot , vagyok 159 cm, Most is alig vagyok 49 kg. Probiotikumtól is (progastro, lactív, protexin több fajtája, lepicol) mindtől még jobban hergelődik a hasi panaszom, fokozódik, antibiót nem bírok enni...vitamint se....nagyon gáz a helyzet. Tanácstalan vagyok. Kérem segítsen!!! Lia Szoboszlóról

L.fent.

2012. 06. 18. - 13:53 ()

Tisztelt Doktornő! Jobb oldalamon hasi panaszaim voltak,elmentem orvoshoz,az ultrahang megállapította,hogy van epe besűrűsüdésem.Nem eszem zsíros ételeket,sokat sportolok,sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok,oda figyelek már éve óta az étkezésemre.Nem igazán tudom,hogy alakult ez mégis ki nálam.Már egy hete voltam a vizsgálaton,és még mindig érzem,hogy szúr.Ez eltarthat ilyen sokáig?Mit javasol,min kell változtatnom,hogy enyhüljenek a tüneteim,mivel tudnám higítani az epét?A zöldségek,gyümölcsök nem okoznak problémát?Olvastam amit az epéseknek ajánlanak diéta ként,de én azoknak az ételekne nagy részét amugy sem fogyasztom.Köszönettel: Anna

Kedves Anna!
Az epe minőségében nem csak a táplálkozásnak, de az epehólyag összehúzódó képességének is szerepe lehet. Ún. Lusta epehólyag esetén az epeváladék pangása miatt könnyebben kicsapódhat az epehomok, kővé állhat össze. Ilyenkor nem feltétlenül a kővel van a probléma, hanem a beteg, rosszul működő epehólyaggal. Vannak az epe összetételére ható készítmények ( pl. Cholagol, Rowachol stb),de, ha a hólyagfunkció károsodott, lehet, hogy egy epeműtét a végleges megoldás.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 06. 14. - 21:52 ()

Tisztelt Doktornő! Kérem segítségét és tanácsát abban, hogy milyen probiotikumot szedhetnék. Pajzsmirigy problémáim vannak/alul termel/ Kb. két hónapja ugyanolyan étkezés mellett egyre csak hízok. A háziorvosom már megemelte a gyógyszeradagomat, de semmit sem fogyok! Euthyroxin szedek 125.mg. Cukor problémáim is lehetnek, bár ezt még csak magamnak mértem. Korábban a terheléses cukor vizsgálatot elvégezni nem Tudták magas éhgyomri cukor miatt. Kérem segítségét mit tehetnék. Köszönettel : Margó

Kedves Margó!
Ha a magas éhomi vércukor alapján felmerül a cukorbetegség, vérből a HbA1c kimutatásával tisztázható, hogy az utóbbi hetekben milyen átlagértékek jellemezték a cukorháztartását.
Fontos az ezirányú korrekt diéta betartása, szükség esetén a gyógyszeres kezelés beállítása.
Alulműködő pajzsmirigy esetén, amíg a hormonszint nem normalizálódik, többnyire a túlsúly sem csökken, ha eléri az egyensúlyt, várható némi testsúlycsökkenés.
Mindkét betegség mellett szedhet probiotikumot, érdemesebb, az OGYI által engedélyezett minőségi termékek valamelyikét választani.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 06. 14. - 16:15 ()

Tisztelt Doktornő!December óta érzek fájdalmakat ,márciusban diagnosztizáltak végbél repedést. A konzervatív kúra a kúp és kenőcs (Fissura kúp ,Doxiproc kenőcs) páros nem használt. Május 10-én megoperáltak végbél repedéssel ,de nem múltak nem enyhültek a fájdalmaim ,ugyanúgy megmaradtak utána is. Kisebb kihagyásokkal március óta folyamatosan szedem napi egyszer a Laveolac készítményt ,de így sincs mindennap székletem. Többszöri alkalommal visszamentem az operáló orvoshoz ,aki azt mondta két héttel a műtét után ,hogy gyógyult a seb ,de a fájdalmakat ugyanúgy éreztem ,érzem azóta is. Fájdalmam leírása : szúró ,égő ,bökő fájdalom ,néha viszketéssel. Három héttel a műtét után gyógyultnak nyílvánította a műtő orvos a sebemet ,de mivel a fájdalmaim nem múltak így javasolta gasztroenterológus felkeresését aki megállapította ,hogy nem gyógyult be a sebem ,sarjadzó sebet diagnosztizált ,RDV kivitelezhetetlen. Mai napon történt konzultáció során a sebész orvos ismételten a fentebb írt kúp és kenőcs használatát javasolta ,illetve ezek hatástalansága esetén újabb ,nagyobb műtéti terület kimetszését helyezte kilátásba. Doktornő, az lenne a kérdésem ,hogy általánosságban mennyi idő lehet egy ilyen műtét utáni gyógyulás amin már május 10-én átestem ,várható -e ,hogy még most egy hónappal a beavatkozás után javulna az állapotom ,illetve megszűnnek-e ezek az irgalmatlan erős fájdalmak? Ha az esetleges újabb műtétnek kitenném magam van-e rá garancia ,hogy az sikeres lenne és végleg megoldaná a problémám? Jelenleg egy hónappal a műtét után is a székletelés nagyon fájdalmas és véres. Válaszát köszönöm.

Kedves Kérdező!
Ahhoz, hogy a végbélrepedés meg tudjon gyógyulni, biztosítani kell a napi könnyű székletet. A Laevolac dózisát addig kellene emelni ( akár napi 3x), amíg a könnyű, laza székletet ( de ne hasmenést!) el nem éri. Bő folyadékbevitel, esetleg a Lepicol alkalmazása is segíthet. Erőlködéssel a félig gyógyult repedés felszíne is újra sérül, így késlekedhet a gyógyulás.
Üdvözlettel: dr.Wacha Judit

2012. 06. 13. - 22:42 ()

Tisztelt Doktornő A férjemnek gyomorfekélye van, emellett túlsúlyos is. Már régebben is gondolkodtam hasonló terméken, mert nem rendszeres a széklete és hátha kicsit fogyhatna is... De mintha gyomorfekélyesnek az ilyesmi nem lenne ajánlott. Mi a véleménye erről? Előre is köszönöm válaszát: Katalin

Kedves Katalin!
Székletrendezésre javaslom a Lepicol szedését, amely probiotikumot és rostot tartalmaz, javítja a bélműködést és a fekélybetegség sem ellenjavallata az alkalmazásnak. Bőséges folyadékbevitelről, rendszeres testmozgásról se feledkezzen meg.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 06. 13. - 14:43 ()

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni Öntől, hogy a PROTEXIN-t megpóbálhatja-e szedni a férjem úgy, hogy nincs megállapítva az, hogy IBS-ben szenvedne. Ezt inkább a tünetegyüttesek és net alapján én gondolom, hogy fennáll a férjemnél. Voltunk már belgyógyásznál, amilyen vizsgálatra elküldte annak az eredménye negatív lett, egyedül a béltükrözésen nem volt, mert fél tőle. A tünetei már régóta (10 éve) fennállnak, viszont többször van rossz közérzete és naponta párszor (de azt mondhatom, hogy ez sem igaz mindennapra) elmegy a WC-re, és ez az inger akkor jön elő igazán, ha indulunk valahová, akkor is inkább csak szél jelentkezik. Van, hogy hasmenés is jelentkezik, de ez sem gyakori, viszont nincs láza, sem véres széklete. Azt tudom, hogy a tej és a tejtermékek sem igazán jók neki, ezért laktózmentes dolgokat vásárolok, attól nem kell állandóan a WC-re futnia. Arra szeretnék Öntől választ kapni, hogy ilyen esetben megpróbálhatná-e a PROTEXIN-t és esetleg még milyen vizsgálatokat kellene elvégeztetni, hogy kiderüljön mi az ok vagy, hogy tényleg IBS-ben szenved. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Anikó

Kedves Anikó!
A tünetek valóban IBS-re utalhatnak, de a szervi bélbetegség kizárására mindenképpen jó lenne a béltükrözést elvégeztetni. Ez egyben egy rákszűrés. Néhány rendelőben ez elvégeztethető altatásban is, amikor semmilyen kellemetlen élménytől nem kell tartani.
Emellett a H2 kilégzéses vizsgálattal tisztázható, hogy nincs-e vékonybél diszbakteriósisa illetve tejcukor intoleranciája.
A Protexin szedése csökkentheti a panaszokat, de érdemes pontos diagnózishoz jutni.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 06. 12. - 23:22 ()

Tisztelt Dr Washa Judit!Szorongato problemaval jelentkezem,es talan nem egyetlen vagyok ezzel a temaval kapcsolatban.Annyira sokat lehet olvasni manapsag a kulonbozo belrakokkal kapcsolatban es a szeklet ellenorzes fontossagarol.Viszont ,,laikuskent''nagyon nehez megallapitani,mi szamit veres szekletnek.Most volt teljeskoru kivizsgalasom,(ultrahang,2xszeklet vizsgalat,teljes vervetel)mivel kamaszkorom ota problemaim vannak az emesztessel.Allando sav tultengesem van.Mivel minden eredmenyem tokeletesen negativ lett,(3 evvel ezelott gyomortukroztek,ennek is negativ eredmenye lett)orvosom nem tanacsolta a gyomor-bel tukrozest.Megis allandoan piros-bordos foltokat velek a szekletemben.A kerdesem az lenne hogy most a cseresznye-meggy-ribizli-cekla szezonban hogyan emesztodnek meg a szervezetben ezek a taplalekok.Elofordulhat pl. hogy a ribizli leve megjelenik a szekleten?Illetve 2 nagativ szekletminta megnyugtato lehet?Ugy latom ebben a temaban eleg nagy erdeklodes van a neten,de en szeretnek megbizhato helyrol valaszt kapni.Elore is koszonom valaszat!Tisztelettel:Anna

Kedves Anna!
Valóban a béldaganatok száma jelentős emelkedést mutat az utóbbi években. A széklet vér kimutatás utalhat daganat jelenlétére, de daganat mellett még számos bélbetegség is okozhat vérzést, így az aranyerek, a végbélrepedés, a diverticulumok, polypok, gyulladásos bélbetegség stb. Azt is tudni kell, hogy a daganatok sem véreznek mindig, tehát a negatív székletteszt sem kizáró tényező.A vastagbéldaganatok általában ritkán, vagy késői fázisukban okoznak panaszt ( vérzés, bélelzáródás...)ezért gyakran csak az előrehaladott fázisban diagnosztizáljuk őket, holott korai szakban jól gyógyíthatók.
Statisztikai adatok alapján az életkor előrehaladtával a daganatok előfordulásának lehetősége nő és bizonyos betegségek ( polyp, családi daganathalmozódás, több éve fennálló gyulladásos bélbetegség...) hajlamosít a daganat előfordulásra.
Legkorrektebb szűrési módszer a colonoscopia elvérzése. Ha ez negatív, és tünetmentes időszakot él át, akár 8-10 év is eltelhet a következő szűrővizsgálatig. Hajlamosító tényezők fennállása esetén a szűrő vizsgálatok gyakorisága egyéni megítélést igényel.
Az elfogyasztott ételekre vonatkozóan, némely rostanyag valóban megjelenhet a székletben, illetve a táplálék színe befolyásolhatja a széklet színét, de a vér jellegzetes színt ad, ezt nehéz összetéveszteni.
Ha bizonytalan, inkább forduljon orvoshoz.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 06. 10. - 18:30 ()

T.Wacha főorvosasszony! 59 éves vagyok és bármit eszem a hasam kb:6 szorosára felfúvodik. kérdésem a protexin balance megoldás lehet számomra? a felfúvodáson kivül más panaszom nincs. köszönettel és nagy tisztelettel Tóth

Kedves Kérdező!
A probiotikumok sokféle előnnyel rendelkeznek a puffadásos panaszok csökkentésében, de érdemes lenne itt is az okot tisztázni. pl H2 kilégzéses vizsgálat eldöntheti, hogy a vékonybél bakteriális túlburjánzásáról esetleg laktóz intoleranciáról van-e szó. Ezen esetekben a probiotikus kezelés kiegészítendő egyéb szerekkel ill. diétával.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

2012. 06. 08. - 21:10 ()

Tisztelt Doktornő! A családomban van egy fiatal lány(23 éves), akinek dzsiardia baktérium van a gyomrában. Az időjárás változását nagyon megérzi. Különösen a hűvös, nyirkos időben vannak panaszai. Szeretném megkérdezni, hogy ajánlja-e ezekre a panaszokra a Lepicol készítményt. Segítségét előre is köszönöm.

Kedves Kérdező!
A Giardiasis kezelésére a metronidazolt tartalmazó gyógyszer ajánlott, ezt háziorvosa kiírhatja. A probiotikumok a kísérő béltünetek enyhítésére javasolhatók.
Üdvözlettel: dr. Wacha Judit

Adataink

VitaminKosár Kft

1117 Budapest, Nádorliget utca 7/c.
Adószám: 12359356-2-13
Telefon: +36 (1) 209-1084.
Fax: +36 (1) 209-5772.

Keresztnevem:

E-mail címem:

 

(c) 2004 – 2014. VitaminKosár Kft.
Üzletszabályzat   |   Felhasználási feltételek   |   Kapcsolat   |   Impresszum

e3 webdesign gyümölcstárhely